AEQ metoda®

 

Od klinične somatike do AEQ metode®

 

Kako vaje klinične somatike učinkujejo na živčno-mišični sistem, sem se imel priložnost podučiti ob nekajletnem delu s strankami. Ob aktivnih terapijah s somatskimi vajami so se mnogim zgodile znatne spremembe in izboljšanje življenja, in vendarle so se dobrodejni učinki pri večini obdržali le nekaj mesecev. Sčasoma so se vrnili v prejšnje stanje in somatske vaje izvajali le občasno, ko je bolečina postala preveč moteča.

 

Ob proučevanju različnih področij fizike in človeškega gibanja sem čedalje bolje razumel, da se je življenje zadnjih nekaj desetletij izjemno pohitrilo in da je temu primerna manjša sposobnost zbranosti in prilagodljivost človeka, ki živi hitro življenje, kar omogoča tehnologija. Za tak način življenja potrebujemo veliko energije, a tudi naprave, ki delo opravljajo namesto nas ter nam tako prihranijo čas.

 

Medtem ko izrabo časa odmerjamo racionalno, pa tega ne delamo glede izrabe energije. Naše telo se je skozi evolucijo ter boj za obstanek razvijalo ob pomankanju in boju za energijo. Čas ni bil bistven, danes pa živimo, kot da bi se venomer vozili po avtocesti, kar nam omogoča prihranek časa, hkrati pa pomeni tudi večjo porabo goriva (energije) ter večjo obrabo. Obenem je prilagodljivost, to manipulacijsko polje, ko se zgodi nekaj nepredvidljivega, manjša. Ko je treba z avtoceste zaviti na makadamsko pot in voziti zlagoma, smo zmedeni in negotovi. Skorajda pod stresom, čeprav smo milijone let preživeli in se v neprilagojenem sovražnem okolju celo razvijali.

 

Ugotavljam, da nas hitrost ubija – dobesedno ali posredno -, nas dela napete, trde in toge. Nastaja bolečina, ki opozarja na neučinkovitost ter entropijo.

 

Dojel sem, da standardne somatske vaje premalo vplivajo na to, da bi stranka upočasnila svoje življenje, ji ne postavijo dovolj ovir, da bi morala razmišljati, kako se giba, kako nekaj počne ter kako bi morala vajo pravilneje izvesti.

 

Temeljni namen AEQ metode® je, da si vzamemo čas in opazujemo, kaj počnemo ter iščemo boljšo rešitev. Boljša rešitev je tista, kjer z manj truda (energije) naredimo enako ali več kot prej. Povedano drugače: dvakrat premisli, enkrat naredi. Kot če bi z avtoceste zavili na poligon spretnostne vožnje.

 

Bolj kot vemo, kaj počnemo, bolj lahko povečamo občutek zavedanja, s katerim dobimo več nadzora. To omogoči več usklajenosti, kar vodi v večjo učinkovitost. Ta pa vedno dobro dene, saj omogoči povrnitev, ohranitev in izboljšanje lahkotnega gibanja, ki je pogoj za lepa, neboleča in samostojna zrela leta.

 

 

Aleš Ernst, Učitelj AEQ metode®.

 

AEQ metoda® vas nauči zavedanja telesa, sebe. Mišico, ločite od drugih mišic in delte z njo samo to kar vi hočete, vi postanete šef svojim mišicam, telesu.  In ko kontrolirate mišice, pričnete kontrolirati tudi napetost telesa.

 

 

V spremembe s samoopazovanjem

 

Prvi korak do spremembe je samozavedanje. Opazujte se: svoje misli, strahove, prepričanja, navade, dejanja in tudi svoje nedelovanje. Položite se pod mikroskop. Večina nas verjame, da svoje življenje usmerjamo le mi sami, z lastnimi odločitvami. Je res tako? Rekel bi, da ne glede na to, kako duhovno razviti smo, utegnemo dnevno povleči komajda kakšno odločitev, ki bi v polnosti izražala, da se jasno zavedamo svoje poti in sebe v sedanjem trenutku. Večinoma namreč delujemo kot roboti, samozadostno, avtomatsko programirano, pod taktirko starih navad. Z izvajanjem vaj AEQ metode® se naučimo zavestnega delovanja. Zavest utirimo kot opazovalko lastnih misli, kar našim odločitvam in dejanjem omogoča, da se uresničijo tako, da podpirajo naše poslanstvo.

 

Izjemno pomembno je razvijati sposobnost občutenja lastnega telesa. To lahko ohranjamo s tako imenovanimi somatskimi gibi. Zavedati se samega sebe je izjemno prijetno, celo narcisoidno; pozoren si na samega sebe, z zavednim umom spremljaš delovanje svojega telesa. Kdo sem jaz, da sem tako pomembna, pomemben? Pomembni smo enako, kot so pomembni ljudje okoli nas, ki bi jih morali spoštovati ali imeti radi kot sami sebe. Zato razmišljajmo o sebi in se trudimo spoznavati se v globino ter negovati duhovnega raziskovalca v sebi.

 

A vedno je tu naše telo, ki nas na pot raziskovalca pripelje prvo. Nekaj nas boli ali pa le nismo dovolj sproščeni v lastnem telesu in se pri določenih gibih in premikih počutimo, kot bi nas zategovalo. Že zdavnaj se ne znamo več gibati s polnim zavedanjem, tako, da gibom prisluhnemo in jih opazujemo, gibanje je za nas nekaj samoumevnega, početje, ki mu ni treba namenjati niti pretirane pozornosti niti kontrole. Kontroliramo lahko tisto, česar se zavedamo; če zavedanje urimo, lahko dosti bolje kontroliramo misli, besede, dejanja. In gibanje! S somatskim raziskovanjem ne le usklajujemo svoje gibanje, pač pa programiramo svoje delovanje.

 

Ko urimo samozavedanje, zaživimo bolj polno, saj bomo najverjetneje opustili nekoristne in/ali škodljive navade – tako psihične kot fizične. Naše psihofizično odzivanje bo ustreznejše, pri tem bomo uporabili svoje na novo odkrite potenciale. Človeka oblikujejo dedni material, primarna družina in družba. Prepričanja, navade, vzorci obnašanja in razmišljanja ter informacije naj nas usmerjajo ob naši budnosti: budno spremljajmo naše notranje dogajanje in ravnanje! Tako bomo zlahka ugotovili, kateri dedni material v obliki obremenjujočih vzorcev, ki ga tako zvesto tovorimo s sabo, nam sploh ni potreben. Ko se zavemo posledic slabih navad, se lahko odločimo spremeniti jih. Prepričanja in ravnanja, ki se ujemajo z našimi željami in namerami, nas bodo podprla pri doseganju boljšega nadzorovanja telesa in uma. Postanemo snemalec, ne posnetek, vsebina v kozarcu, ne kozarec. Nočemo biti programska oprema, pač pa računalnik, ki lahko ocenjuje in spreminja programsko opremo na njem, da kot celota deluje vedno bolje..

 

Res je, dednost lahko odigra svojo vlogo in tudi duhovni vidiki so lahko v igri, toda večina tistega kar vas je oblikovalo, izhaja iz prepričanj, navad in informacij drugih ljudi. Kot smo že omenili, prepričanja niso nujno pravilna ali napačna, resnična ali zgrešena, toda ne glede na njihovo vrednost prepričanja krožijo in potujejo iz ene generacije v drugo, dokler ne pridejo tudi do vas. Ko to veste, in občutite posledice nepravilnih navad, se lahko zavestno odločite, da boste opustili vsa prepričanja in ravnanja, ki ne podpirajo vaših želja, in da jih boste nadomestili s prepričanji, ki vas bodo podprla pri doseganju boljše kontrole telesa in uma. Poskusite razumeti, da vaša prepričanja niso to, kar ste vi in niso nujno vezana na vas. Čeprav morda verjamete, da so dragocena, nimajo večjega pomena, kot jim ga pripisujete. Nič nima pomena samo po sebi, razen tistega pomena, ki ga nečemu pripišete sami. Če ste podobni večini ljudi, boste pač nečemu verjeli, zato je najbolje sprejeti prepričanja, ki vas podpirajo, svobodna prepričanja.

 

 

Zapomnite si, da misli vodijo k občutkom, ta vodijo k dejanjem, dejanja pa vodijo k rezultatom.

 

S AEQ metodo® varno, nežno, razumsko in dolgoročno skušamo odpraviti kronične bolečine. To je izobraževalni proces, z njim mišico ‘prekvalificiramo’ ter zavestno spremenimo svoje gibanje. Je aktivna, ne pasivna terapija, je uspešen način čutno-gibalne vadbe, ki nas nauči odpraviti vzroke večine kroničnih bolečin v mišicah.

 

AEQ* metodo® je preučevanje some, pri čemer soma ni le to, kako sami v prvi osebi dojemamo svoje telo, temveč tudi to, kako ga nadzorujemo. Soma je skupek čutno-gibalnih funkcij, od katerih so nekatere zavestne in hotene (delujejo pod vplivom naše volje) ter smo se jih naučili, druge pa so tiste, ki smo se jih naučili kot otroci, pa nato nanje ‘pozabili’.

 

 

Zakaj so naše mišice napete in zakrčene

 

Vzrok za stanje kronično napetih mišic je senzorno-motorična amnezija, ki se razvije kot posledica poškodb, navad in izpostavljenosti stresu. Mišice so se v stanju senzorno-motorične amnezije navadile biti napete in take nato tudi ostanejo, ne glede na to, kako jih poskušamo sproščati. Običajno dolgoročno ne pomagajo niti raztezanje, masaža, kiropraktika ali tablete proti bolečinam. Če želimo težave odpraviti, moramo mišice, ki so se naučile biti napete, naučiti, kako naj se sprostijo.

 

 

Kako sprostiti kronično napete mišice

 

AEQ metoda® išče rešitve za neprekinjeno stanje mišične napetosti v naših možganih oziroma živčnem sistemu in njunem nadzoru nad mišicami in gibanjem. Možgani v primerih senzorno-motorne amnezije preprosto pozabijo, kako zakrčeno mišico sprostiti. Možgane je treba skozi nadzorovane mišične gibe ponovno naučiti odpravljanja bolečin. Le neboleče mišice omogočajo lahkotno in pravilno gibanje.

 

Medtem ko z večino metodami za lajšanje bolečin skušamo odpraviti bolečino na posameznem delu telesa (vrat, kolki, hrbet …), AEQ metoda® razume, da je bolečina v telesu le sestavni del širšega vzorca mišične disfunkcije. Ti vzorci odsevajo naše značilne odzive na stres, ki po navadi vključujejo (za)krčenje mišic. Senzorno-motorna amnezija (lahko uporabimo tudi izraz čutno-gibalna amnezija) in disfunkcije, ki jih ta povzroča, se manifestirajo v treh posebnih celostnih vzorcih gibanja, ki jih imenujemo refleks zelene luči (pojdi naprej), refleks rdeče luči (stoj, pojdi nazaj) in refleks travme (posledica poškodb).

 

 

Težave, pri katerih si lahko pomagamo s AEQ metodo®

 

AEQ metoda® je nadvse učinkovita pri lajšanju kroničnih bolečin, kot so:

•glavoboli

• migrene (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)

• bolečine v čeljusti (TMJ sklep) • bolečine v vratu • wiplash (udarec od zadaj)

• zmrznjena rama

• toracic outlet syndome • plitko dihanje • fibromialgia • išias

• piriformis sindrom

• bolečine v hrbtu

• disc hernia (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)

• hiperkifoza

• hiperlordoza

• skolioza (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)

• burstitis

• sindrom dolge noge (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)

• osteoartritis

• teniški komolec

• karpalni kanal

• bolečine v kolenu

• tendonitis

• plantarni fasciitis (potrebno kombiniranje z aktivno terapijo)

• mišični krči

• bolečine v sklepih

 

*Aequitas s the Latin concept of justice, equality, conformity, symmetry, or fairness. It is the origin of the English word “equity”.[1] In ancient Rome, it could refer to either the legal concept of equity, or fairness between individuals

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook