Mnenja udeležencev izobraževanja AEQ dihanje® 1. stopnje

 

Mnenje o AEQ dihanje® 1. stopnje

Z AEQ seminarjem 1. stopnje sem našla svojo močno točko. Vsekakor je to zelo spodbudno in motivirajoče.

 

Največje zadovoljstvo mi je, ko mi uspe na tečajih ali pri individualnih obravnavah začutiti tečajnike, da jim lahko na njim primeren način razložim AEQ metodo®. Ugotavljam, da ta ni več takšna, kot si nas jo učil ti, ampak verjetno vsak izmed nas – tvojih učencev dodamo vanjo del sebe in jo na ta način podajamo v svet malo drugačno.

 

Opazujem svoja predavanja, kako so vedno malo drugačna, kako so izbrane besede vedno različne, prilagojene publiki, ki me posluša. Navadno opazujem ljudi, ki so prišli k meni, njihovo gibanje, govor in se jim poskušam čim bolj približati. Včasih to pomeni, da so moje besede bolj odločne, drugič bolj mile, čisto odvisne od sogovornika in mojega občutka kaj on res potrebuje. Opazujem tudi kako niti ene vaje ne odvodim dvakrat enako, ampak vedno malo drugače. Opazujem gibanje ljudi, njihovo zavedanje telesa in po potrebi vaje še razparceliram na še manjše gibe in jim na ta način poskusim omogočiti pravo občutenje giba. Opazujem tudi zadovoljstvo ljudi, ko res začutijo gib in se v njem sprostijo, kako jim odleže. Kar mimika na obrazu se jim spremeni.

 

Trudim se, da da stranke do tega občutenja pripeljem že pri svoji obravnavi, saj s tem začutijo glaven namen vaj, da to ni monotono ponavljanje gibov, ampak občutenje, raziskovanje, užitek. Zadnjič mi je neka gospa rekla, da to je pa kot meditacija. Ja, res je kot meditacija, le da se za razliko od običajne meditacije, ko se ljudje povezujejo z nečim nevidnim in so večji del časa v glavi, tu povezujemo sami s seboj. Na ta način ljudje začutijo, kako se lahko pomirjeni počutijo v svojem telesu, začnejo mu veliko bolj zaupati in posledično ne iščejo več odgovorov na razna vprašanja v nadnaravnih silah, ampak v sebi. V zakladu svojega lastnega telesa.

 

Morda še pomen učenja učitelja. Če želi biti učitelj res dober in kvalitetno predajati svoje znanje naprej, ne sme nikdar zaspati na lastnih lovorikah, ampak mu morajo biti le spodbuda za nadaljne učenje in rast. Čeprav gibe že poznamo, veliko plitveje odvodimo vaje, če jih ne vadimo tudi sami vsak dan. Ko vodim vajo jo namreč istočasno v mislih izvajam skupaj s tečajniki in v svojem telesu občutim premik najmanjšega dela telesa mojih tečajnikov. Šele na ta način lahko zagotovim varen občutek ob izvajanju vaj in jim omogočim dojeti njihovo pravo globino.

 

Veronika Lovšin, Vodice, učiteljica AEQ metode® 1. stopnje, učiteljica AEQ dihanja® 1. stopnje

Veronika Lovšin

 

 

 

Mnenje o AEQ dihanje® 1. stopnje

Prvi dogodek, ko se rodimo je vdih in zadnji, ko umremo izdih. Torej je znak živosti, življenja dihanje. To je pomembna, prvinska življenjska funkcija, ki domuje v možganskem deblu, kjer se nahajajo vse življenjsko pomembne funkcije in se izvršujejo avtomatsko. Zato dihanju ne namenjamo veliko pozornosti, saj se nam zdi samoumevno, da znamo dihati, sicer bi umrli.
Če pa se v to življenjsko funkcijo nekoliko bolj poglobimo, ugotovimo, da je kvaliteta našega življenja odvisna tudi od tega, kako dihamo.


Že nekaj časa sem ugotavljala, da sem na trenutke kar pozabila dihati, dihala plitvo, mi je primanjkovalo zraka in sem kar začela 'hlastati' za njim, počutila sem se utrujeno, primanjkovalo mi je življenjske energije, imela sem hladne roke, noge, … pa vendar nisem vseh teh simptomov pripisovala slabi kvaliteti dihanja. Imela sem nekaj informacij iz tega področja, tako, da sem se čedalje bolj pričela zavedati pomembnosti le-tega, dihala sem s trebuhom, globoko,...


Odločila sem se to področje bolje spoznati, raziskati, nadgraditi. Z veseljem, zanimanjem in navdušenjem sem se prijavila na seminar AEQ dihanja in ga nestrpno čakala, saj sem slutila, da bo to nekaj dobrega zame.
Sledilo je spoznavanje realnega stanja - moj center za nadzor dihanja je popačen, prepričanje, da znam pravilno dihati - iluzija.


Skozi seminar sem pri sebi zaznala kar nekaj simptomov nefunkcionalnega dihanja:
hiperventilacija, dihanje samo z zgornjim delom pljuč, dihanje z rameni, kratka dihalna prekinitev, napenjanje trebušnih mišic med vdihom (za kar sem bila prepričana, da jaz tega ne počnem, dokler nisem tri tedne redno izvajala dihalnih vaj :), ...


Skozi seminar sem vsak dan bolj, ob dobri razlagi spoznavala, kako pomembno in kompleksno dihanje dejansko je, saj si lahko zmanjšamo oksidativni stres, izboljšamo imunski sistem, povečamo količino kisika v tkivih, izboljšamo cirkulacijo,...


Težave se začnejo že v otroštvu, saj se zgodi veliko potlačitev čustev (jok, kot sredstvo za izražanje močne jeze ali strahu, čustvena ali fizična odsotnost matere, ...), zato si mora otrok, da lahko preživi zanj premočna čustva, dogodke, narediti ščit (odrasla oseba se odzove z bojem ali begom, otrok to še ni sposoben), tako, da zmanjša gibljivost - otrpne, hkrati pa s povišanjem mišičnega tonusa stisne trup in omeji dihanje, tako zmanjša količino energije in zmanjša moč čustva strahu in občutka nemoči. Vse to ostane ujeto v nas, tudi, ko so realni razlogi že preteklost.


Nepravilno dihanje vpliva na naše delovanje, zdravje in vitalnost. Težave, ki zato nastanejo so kronična utrujenost, anksioznost, nespečnost, spalna apnea, kardiovaskularne bolezni, astma, alergije, debelost, refluks, zaprtost, razdražljivo črevesje, bolečine v vratu, ramenih, glavoboli,...).
Dihanje je most med našim zavednim in nezavednim (povezava um in telo).


Z AEQ dihalnimi vajami in dihalnimi protokoli korigiramo center za nadzor dihanja in si tako izboljšujemo kvaliteto dihanja (na nos, tiho, počasi, umirjeno), zdravja, življenja - zadihamo s polnimi pljuči.

 

Hvala Aleš za odličen seminar. Spoznala sem, da je naš vdih in izdih veliko več, kot samo avtomatska izmenjava plinov.

 

Z veseljem in spoštovanjem bom to znanje delila naprej.

Lidija Jakljevič, Metlika, Učiteljica AEQ dihanja 1. stopnje

LIDIJA

 

 

 

Mnenje o AEQ dihanje® 1. stopnje

Pozdravljen Aleš,
najprej bi se rada zahvalila za vso poslano literaturo - v pisani in posneti obliki, kar mi bo v veliko pomoč pri še boljšem razumevanju vsega, kar si na seminarju že delil z nami.

 

AEQ dihanje je kot "izobraževalni program" zelo dobro zastavljen - dobila sem uvid in boljše razumevanje stanja moje some in lažje razumevanje težav ljudi, s katerimi se vsakodnevno srečujem pri mojem delu.

Teoretična razlaga je bila dobro predstavljena, zelo so mi bile zanimive predstavitve "primerov" - za vse težave imaš logične razlage.

 

Skozi vaje sem sicer začutila novo dimenzijo prsnega koša, boljšo "prizemljitev", sem pa domov prišla kar pošteno utrujena.

Vem, da bom rabila kar nekaj časa, da bom pridobljeno znanje spravila v predalčke in ga ozavestila, a ga bom z veseljem uporabila.

 

Še enkrat hvala za vse.

 

Lep pozdrav,


Dajana Frank, Ilirska Bistrica, Učitelj AEQ dihanja 1. stopnje

Dajana

 

 

Mnenje o AEQ dihanje® 1. stopnje

Vdih, izdih, vdih, izdih… Vsi dihamo, prvo dejanje ob rojstvu je vdih in ko zapustimo svet izdihnemo. A kakšni so vsi vdihi in izdihi vmes? Večina ljudi misli, da dihati pa res znajo, zato temu ne posvečajo preveč pozornosti. A realnost je precej drugačna – pogost pojav je nefunkcionalno dihanje, ki se kaže v pretiranem dihanju, v motnjah v vzorcu dihanja, v pomanjkanju sape, dihanju skozi usta.

 

Pravilno oziroma nepravilno dihanje bistveno vpliva na praktično vse življenjske procese, tako na fizične, kot na umske, od njega je odvisna kakovost življenja ter naše zdravje. Zato sem se z veseljem udeležila izobraževanja za učitelja AEQ dihanja 1. stopnje.

 

V štirih dneh smo dobili veliko teoretičnega znanja, veliko smo se naučili ob predstavljenih primerih, meni osebno pa je največ pomenila in dala praksa. Izvajanje AEQ dihalnih vaj, kjer je glede na klasične AEQ vaje® vse še toliko globje. Osredotočenost na gib, na vdih in izdih nudi možnost še bolje začutiti telo, uvideti, kje so blokade, ki onemogočajo, da bi zadosti sprostili mišice, trebušno prepono in zadihali s polnimi pljuči, nudi možnost spoznati, zakaj imamo težave s popolnim izdihom. Seveda to vsak doživlja drugače, odvisno od svojega trenutnega stanja. AEQ dihalnim vajam je sledil še dihalni protokol, kjer smo se učili izboljševati zavestni nadzor nad dihanjem, zmanjševati količino predihanega zraka s spreminjanjem trajanja vdiha oziroma izdiha, podaljševati dihalno prekinitev.

 

Ob koncu izvajanju AEQ dihalnih vaj in modulov dihalnega protokola človek resnično občuti kaj pomeni biti tukaj in zdaj, kaj pomeni biti popolnoma prisoten. A hkrati čas in prostor »izgineta«, vse se tako upočasni, občutiš okolico, prostor.

 

Aleš je pripravil in izvedel res kvalitetno izobraževanje. Pridobila sem razumevanje in znanje, kako delovati, da bom počasi, a zagotovo izboljševala kvaliteto dihanja in s tem svojega življenja. Seveda pa bom vse pridobljeno s ponosom in veseljem širila ljudem, ki se zavedajo, kako pomembno je dihanje.

 

Jasmina Rome Rodič, učiteljica AEQ dihanja 1. stopnje

JASMINA ROME

 

 

Mnenje o AEQ dihanje® 1. stopnje

 

Ko postane lahkoten mali gib užitek in se počutiš, kot otrok ki skozi igro raziskuje. V telesu ob izvajanju vaj občutim toplino sprostitev, ugoden občutek... Povezujem telo z umom.


Spodbudijo nas v raziskovanje, kako premiki mišic z centrom telesa uplivajo na nas, na naše misli, naše občutke; naša čustva se začnejo prebujati....

Notranje pritiske sproščam skozi vaje, in mi ponujajo, da postanem gospodar tonusu mišic, da sem v svojem telesu vedno bolj doma kot celoti...

Ob ležanju na tleh primerjam stik z tlemi pred in po vaji.


Pokrčim kolena, in skozi rahel nagib medenice naprej proti stopalom, lahkotno potisnem ramena v tla, pogled usmerim proti kolenom in lahkotno z stegenskimi mišicami dvignem stopala rahlo od tal, da se mi medenica se dodatno skozi vdihh zakotali proti jugu. Občutim katere mišice daljšam, katere krajšam. Iščem ali imam kje mišice po nepotrebnem napete in se jih učim sprostiti ter podaljšati...

Nato stopala spustim proti tlom, popustim potisk ramen v tla, glavo, vrat poravnam nazaj in nto se medenico zakotalim nazaj v prvotni položaj skozi izdih.


Ko vaji dodam piramidno dihanje , je vaja se veliko bolj učinkovita...

Med vajo občutim prijetnost gibov in simbiozo snovnega in duhovnega dela sebe...

Sprostim se na tleh in občutim, dojemam spremembe v sebi.

 

V štirih dneh smo dobili ogromno uporabnih informacij o pomenu pravilnega dihanja, ki naj bi bilo lahkotno, tiho, brez napora, skozi nos in s trebušno prepono...

 

Tvoje logične razlage na primerih zakaj ljudje v tako imenovanem hiperstimulativnem okolju, dihajo skozi usta, hitro pliko dihanje samo v zgornji del pljuč nas privede da so naše mišice kronično zakrčene, smo pod stalnim stresom, brez nadzora nad občutki, čeprav se večina v tem stanju tega ne zaveda....

In vse novodobne bolezni, ki so povezane z nepravilnim dihanjem, katerih pa je čedalje več...

 

Aeq dihalne vaje in potek seminarja, kjer je bil poudarek na čustvenih zakrčenosti me je v spodbudilo, da odprem čustveno skrinjico, ki je bila potlacena globoko v meni, svoja čustva sem na neprimeren način izražala, zakrčenost mišic, kar pa je privedlo do napačnega dihanja. Prehitre odpovedi funkcije nosu, izguba vonja...

Dihala sem hitro, plitko, nezavedno skozi usta, ker sem imela diagnozo kronični sinusitis in mi je bilo skozi nos omejeno... Moje življenjske energije je bilo čedalje manj, morbidno-depresivno počutje. Iluzivno pitje kave, da bi imela več energije, je bilo zelo kratkoročno.


Na seminarju sem dobila vse informacije zakaj je prišlo pri meni do takšnega počutja....in sem vesela, da sem to ozavestila. Vonj, ki ga ni bilo 10 let se mi je na seminarju vrnil, čutila se zbujajo iz "spanca".


Začela sem poslušati svoje telo, kaj mi sporoča, kdaj potrebuje počitek.... To je tudi namen AEQ dihalnih vaj, da se telo in um povežeta..

Za znanje, ki sem ga pridobila na seminarju AEQ Dihanja, vem, da potrebujem še malo časa, da sestavim "sestavljanko" in ga dokončno ozavestim.


Se pa zavedam, da to znanje ljudje v sodobnem času nujno potrebujejo in ga bom z veseljem delila naprej.

Aleš hvala za podano znanje.

 

Karmen Kovač, Krško Učiteljica AEQ dihanja 1.stopnje

Karmen Kovač

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook